in , ,

DİSLEKSİ NEDİR?

Disleksi, beynin sol ön lobunun çalışma bozukluğuna bağlı olarak görülen ve en sık rastlanan öğrenme bozukluğu şeklidir. Okuma yazmayı öğrenmede zorluk çekme, okurken kelime atlama, 6 ve 9 rakamlarını karıştırma, harfleri ya da sayıları karışık algılama, konuşmada gecikme, el becerilerinde uyumsuzluklar, uygun kelime seçme zorluğu gibi belirtileri vardır. Kendisi de disleksi problemi yaşayan Doç. Dr. Oytun Erbaş’ın bu konudaki tecrübelerini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:

Disleksi, kalıtsal olabildiği gibi, anne karnında geçirilen zorluklar, bebeklikte geçirilen hastalıklar gibi etmenler de etken olabilir.

Disleksinin erken yaşlarda tespit edilmesi, uygun bir eğitim verilmesi ve ilerleyen yaşlarda oluşabilecek zorlukların önlenmesi açısından önemlidir. Tespitin yapılabilmesi, ebeveynlerin ve eğitimcilerin yakın takibi ile mümkün olabilmektedir. 0-6 yaş arasında disleksinin tespiti büyük oranda mümkündür.

Yanlış anlaşılmaması gereken nokta ise, disleksinin bir zeka geriliği olmadığı, aksine bir çok üstün zekalı insanın disleksiden muzdarip olduğudur. Disleksi olan kişiler uygun bir eğitim aldıkları takdirde hayatlarında üstün başarılara imza atabilmektedirler. Disleksi bir hastalık olmadiği için bir tedavisi de yoktur.

Yazar: Osman Biçim

Eğitim Günlüğü Yazarı
Eğitimci

Oyunu ver

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings